اتاق تمیز یک محیط کنترل شده است که در آن آلاینده هایی مانند گرد و غبار ، میکرو ارگانیسم موجود در هوا و ذرات آئروسل ، فیلتر می شوند تا تمیز ترین منطقه ممکن بنا بر استاندارد ها را فراهم کنند. این فضا به نحوی ساخته می شود که باعث کاهش ورود ، تولید و حفظ آلاینده ها در آن محدوده شود. فضای تمیز یا کلین روم محیطی است که پارامتر های متعددی را در آن بتوان کنترل نمود.
اتاق تمیز یک محیط کنترل شده است که در آن آلاینده هایی مانند گرد و غبار ، میکرو ارگانیسم موجود در هوا و ذرات آئروسل ، فیلتر می شوند تا تمیز ترین منطقه ممکن بنا بر استاندارد ها را فراهم کنند. این فضا به نحوی ساخته می شود که باعث کاهش ورود ، تولید و حفظ آلاینده ها در آن محدوده شود. فضای تمیز یا کلین روم محیطی است که پارامتر های متعددی را در آن بتوان کنترل نمود.
پارامتر های تحت کنترل :
اتاق های تمیز بر اساس میزان تمیزی هوا طبقه بندی می شوند. در استاندارد فدرال ایالات متحده آمریکا به شماره ۲۰۹ (به بندهای A تا D مراجعه کنید) ، تعداد ذرات مساوی و بزرگتر از ۰.۵ میکرومتر در یک فوت مکعب هوا اندازه گیری می شود و از این تعداد برای طبقه بندی اتاق تمیز استفاده می شود(۰.۵ Micron particle per ft3) . این نامگذاری متریک در جدیدترین نسخه استاندارد ۲۰۹E نیز پذیرفته شده است. استاندارد فدرال ۲۰۹E در آمریکا و بسیاری از کشورهای دیگر استفاده می شود. استاندارد جدیدتر TC 209 از سازمان بین المللی استاندارد(سازمان ISO) می باشد. این استاندارد با نام ISO14644 شناخته می شود. هر دو استاندارد یک اتاق تمیز را بر اساس تعداد ذرات موجود در هوای طبقه بندی می کنند. استانداردهای طبقهبندی اتاق تمیز FS 209E و ISO 14644-1 به اندازهگیریها و محاسبات ویژه ذرات برای طبقهبندی سطوح تمیزی اتاق تمیز یا منطقه تمیز نیاز دارند. در انگلستان، استاندارد بریتانیایی BS5295 برای طبقه بندی اتاق های تمیز استفاده می شود. این استاندارد قرار است توسط BS EN ISO 14644-1 جایگزین شود.
طبقه بندی کلاس تمیزی برای ساخت گروه دارویی استریل-کلین روم با کلاسهای A ,B,C,D و CNC
اتاق های تمیز آلودگی را به طور کامل از بین نمی برند. در عوض، آنها فضا را تا حد بسیار مناسبی جهت تولید ایمن فراهم می کنند. در مواردی که احتمال دارد عملیات انجام شده بر روی تجهیز پزشکی و یا محصول دارویی باعث ایجاد نقص در محصول نهایی شود، درجه تمیزی بالاتری برای جلوگیری از آلودگی و تاثیر آن بر محصول لازم است.
برخی از فعالیتها، مانند تولید داروهای غیر استریل، معمولا به اتاق تمیز نیاز ندارند یا از اتاق تمیز با کلاس بالاتری استفاده میکنند، در حالی که داروهای استریل و تجهیزات پزشکی مصرفی لزوماً نیاز به کلین روم با گرید مناسب دارند. کلاس بندی و طبقه بندی اتاق تمیز بر اساس محیطی که باید در آن داروهای استریل و محصولات بیولوژیکی تولید شود، تعریف می شوند.
طبق الزامات GMP، اتاق های تمیز جهت تولید محصولات دارویی و تجهیزات پزشکی را می توان به5 کلاس تقسیم کرد
اتاق تمیز با کلاس A، معادل ISO 5 است، هم در حالت استراحت/غیر فعال(At Rest) و هم در حال فعال(In Operation). این بدان معناست که چه کارمندان مشغول به کار باشند و چه نباشند، تمیزی داخل اتاق تمیز باید در سطح A (ISO 5) باشد و سیستم های طراحی و تعبیه شده بتوانند این کلاس را حفظ نمایند.
اتاق تمیز کلاس B، در حالت فعال(In Operation )، معادل یک کلین روم ISO 7 است، در حالی که در حالت غیر فعال(At Rest )، با یک اتاق تمیز ISO 5 مطابقت دارد. در حالت غیر فعال ، اتاق تمیز کلاسB حداکثر ۳۵۲۰ ذره (۰.۵ میکرومتر) در هر متر مکعب می تواند باشد. در حالت فعال ، تعداد ذرات مجاز معلق در هوا به ۳۵۲۰۰۰ (۰.۵ میکرومتر) برای هر متر مکعب هوا افزایش می یابد.
اتاق های تمیز کلاس C برای انجام مراحل نسبتا سختگیرانه تولید محصولات پزشکی و دارویی استفاده می شود. معادل طبقه بندی ذرات معلق در هوا برای اتاق تمیز با کلاس C (در حالت At Rest و در حالت In Operation) به ترتیب ISO 7 و ISO 8 است. در حالت غیر فعال ، تعداد ذرات مجاز در حالت غیر فعال(At Rest) برای هر متر مکعب ۳۵۲.۰۰۰ ذره است در حالی که تعداد ذرات در حالت فعال(In Operation) 3.520.000 است.
برای اتاق تمیز با کلاس D، طبقه بندی ذرات معلق در هوا معادل یک اتاق تمیز ISO 8 در حالت غیر فعال(At Rest) است. در حالتی که کلین روم فعال(In Operation) باشد، طبقه بندی ذرات از پیش تعریف نشده است. دلیل این موضوع ماهیت فرآیندهایی است که در داخل اتاق تمیز اتفاق می افتد.
ارتباط با ما:
جهت استفاده از مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید یا پیام بگذارید تا در سریعترین زمان ممکن با شما ارتباط بگیریم.